Idén kilencedik alkalommal hirdették meg a Lexus Formatervezési Díjat, amit kétezer pályázó közül Henry Glogau elképzelése nyert el. Idén is sürgető társadalmi problémák adtak témát, a 2021-es kiírás egy szebb holnap alapjainak a lefektetésére szólította fel a pályázókat.

A fantáziadús alkotások a legváltozatosabb kérdésekre adtak választ, az újrahasznosítható csomagolóanyagoktól kezdve a virtuális ölelésen át a természetes metróhűtő-berendezésekig, a stresszkezelő kesztyűktől az elektronikus szövetanyagokig. A zsűri végül annak az új-zélandi születésű, de Dániában alkotó Henry Glogau-nak a pályaművét választotta a legjobbnak, aki a világ legszegényebb társadalmainak a legelemibb problémáira dolgozott ki megoldást.

Tiszta vizet és éjszakai világítást ígér a világnak egy művész 1

Az általa kreált készülék röviden egy napfénnyel működő sótalanító berendezés.

A mennyezetbe süllyeszthető, hagyma alakú idomba öntött tengervizet elpárologtatja a napfény; a pára lecsapódik, és alul egy csapon keresztül közvetlenül a lakótérbe vezethető. A tengervízből visszamaradt só segítségével éjjel elegendő elektromos energiát lehet előállítani ahhoz, hogy a lakók tisztán, egészségesen világíthassák meg a szobát.

Henry egyébként nem várta meg a víztisztító berendezés elkészítésével a Lexus támogatását: a rendszer prototípusait már több országban sikerrel tesztelte. A Lexus Design Award alkalmával jóval nagyobb léptékben készítette el berendezését: olyan szétszedhető, bárhol felállítható tölcséreket – amelyek fejre állított indiánsátorra emlékeztetnek – alkotott, amelyek nemcsak jelentős mennyiségű víz desztillálására alkalmasak, hanem árnyékot is adnak, így optimális közösségi találkozóhelyként is szolgálhatnak egy-egy település központjában.