Finnországban fejlesztették ki az első önvezető, elektromos utcatisztító gépet, a Trombia Free nevű szerkezetet. A hagyományos seprőgépekhez képest az új eszköz 85 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, és a vízhasználatot is sikerült 95 százalékkal csökkentenie a fejlesztőknek. Előnye még, hogy csendes, így akár éjszaka is bevetésre lehet küldeni, nem fogja felébreszteni a lakótelepen élőket.

Már az utcasepréshez sem kell ember 1Már az utcasepréshez sem kell ember 2

Az óránként 20 ezer négyzetméternyi terület megtisztítására képes önjáró takarítógép kezeléséhez mindössze egy tabletre és egy emberre van szükség, de neki is csak az ellenőrzés a feladata: a masina minden időjárási körülmények között elvégzi a feladatát, köszönhetően a beépített lidarnak, melynek segítségével részletesen “letapogatja” környezetét a gép.

Már az utcasepréshez sem kell ember 3

Már az utcasepréshez sem kell ember 4

A Trombia Free már 2022-től nagyüzemben készülhet, és több millió tonnával csökkentheti a világ útkarbantartó üzletágának szén-dioxid-kibocsátását, köszönhetően az emissziómentes működésnek. “Küldetésünk, hogy egyszerre segítsük elő az utcaseprés villamosítását és csökkentsük a káros anyagok kibocsátását” – mondta a gyártó ügyvezető igazgatója.

Már az utcasepréshez sem kell ember 5

Már az utcasepréshez sem kell ember 6

A tesztüzem már zajlik a finn főváros, Helsinki Jätkäsaari negyedében, ahol a forgalmas útszakaszoktól a hatalmas kikötői területeken át a nyugalmas parkokig minden behatással találkozhat a takarító robot, ami majd egy nap éles bevetésen is érheti.