Szentpétervár Kudrovo nevű városrészén egy különleges épületcsoport található, mely elsősorban negatívumai miatt kerül be a hírekbe és a különféle képes összeállításokba. Az Oblastnaya utca az egyik legutolsó a város keleti oldalán, és a terjeszkedő metropolisz miatt volt szükség megépítésére.

Kisvárosnyi méretű a világ egyik legnagyobb háztömbje 1

A képre kattintva galéria nyílik!

Az egyre több itt élő embernek lakás is kellett. Így épült meg a képeken látható, 990 méter hosszú, 25 emeletes lakóház, melyben nem kevesebb mint 3708 lakás található.

Kisvárosnyi méretű a világ egyik legnagyobb háztömbje 2

Az ingatlanokkal első ránézésre nincs semmi gond, egy új építésű gigantikus tornyokból álló lakásfalról van szó. Ám ezen gondolatok helyét hamar átveszi a bezártság érzése, és ezen az sem segít sokat, hogy 35 helyen lehet az épületkomplexumba ki-be járkálni. A problémákat tetézi, hogy a házak közötti tér kicsi: állandó gondot jelent a parkolás, nem ritka, hogy az itt élők dupla sorban állnak meg, nem tudnak mást tenni.

Kisvárosnyi méretű a világ egyik legnagyobb háztömbje 3

A tervezők ugyan maradandót alkottak, de az írott és íratlan szabályokra nemigen figyeltek. A belső udvarra például a 25 emeletes házak magassága miatt csak korlátozottan, a déli órákban süt be a nap. Így esély sincs arra, hogy felszáradjon a megálló csapadék, folyton a sárban kell mászkálniuk az embereknek. Habár a lakásokban összesen több mint 7 ezren, a városrészben pedig 50 ezren élnek, kórház nincs a környéken. A lakókat az egyik ház aljában lévő orvosi rendelő szolgálja ki.

Kisvárosnyi méretű a világ egyik legnagyobb háztömbje 4

Az orosz ingatlanhelyzet másik gyöngyszeméről itt írtunk korábban: