A világ legnagyobb vasércbányája nemcsak a sikert hozta meg a Svédország északi részén fekvő Kiruna városának. A bányából naponta annyi ércet hoznak fel, melyből akár hatszor is meg lehetne építeni az Eiffel-tornyot. A nehézipar dübörög ugyan, ám a település lakói veszélybe kerültek a bánya terjeszkedése miatt, mely egyre közelebb kerül a lakott területekhez.

Épületenként költöztetik el a várost 1

Kiruna vezetése ezért úgy döntött, hogy költözéssel mentik meg a várost. A feladatra egy nemzetközi versenyt hirdettek meg, hogy 20 év alatt fokozatosan vigyék keletre a várost. A győztes pályázó végül nagyobb távlatokban gondolkozott, és azt ígérte, hogy száz éven belül Kiruna egy fenntartható módon működő település lesz, mely nem csak a bányászatból él.

A feladat azonban nem egyszerű, ugyanis az építészeknek meg kell őrizniük a város emlékeit, azokat az építészeti alkotásokat és megoldásokat, melyeknek köszönhetően az itt élők otthonuknak érzik Kirunát. Mindezt 20 ezer lakossal leegyeztetni nem egyszerű.

A költözés már megkezdődött az elmúlt években: a családi házak egy részét gyakorlatilag felemelik és új helyükre szállítják, míg más épületeket darabjaira szednek, majd a város keleti felén pontosan összerakják. Így jár majd a helyi templom is.

Épületenként költöztetik el a várost 2

A költözés során persze új épületek is emelkednek. Ilyen a már elkészült új városháza is, melynek formája a vasércre emlékeztetheti a szemlélőt. Mellé került a város régi harangtornya, így a két építmény együttesen szimbolizálja a múltat és a jövőt.

Épületenként költöztetik el a várost 3