Közúton navigálni, útvonalat tervezni, eljutni A-ból B-be ma már nem jelent túl nagy kihívást. Míg 5-10 éve főleg szélvédőre tapasztott GPS-es eszközökkel navigált majdnem minden autós – persze voltak, akik akkor is kitartottak a papírtérképek mellett – de mára már ingyenes alkalmazások tucatjait tölthetők le a szinte mindenre használható okostelefonkra. De mi a helyzet, ha nem aszfalton, városban, hanem a vadonban, árkon bokron keresztül kell megtalálni az utat, vagy a szétszéledt társainkat? Akkor továbbra is egy strapabíró célgépre lesz szükséged. Például egy Garmin Tread-re.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 1
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 2

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 22
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 23
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 24
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 25
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 26
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 27
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 28
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 29
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 30
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 31
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 32
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 33
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 34
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 35
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 36
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 37
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 38
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 39
Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 40
Fotó megosztása:

Mi ez?

Nagyjából egy szokásos, szélvédőre tapasztható, nagy képernyős navigációs berendezésnek tűnik első ránézésre a Garmin terepes eszköze, de egy hagyományos autós GPS-nél mégis jóval többet tud. Kezdjük azzal, hogy teljesen időjárásálló, nem lesz baja, ha sáros, vizes, poros lesz, amire egy nyitott quadban azért jó esély van. Emellett előre feltöltött térképek, stabil GPS vétel segít abban, hogy akármilyen messze kerültél a civilizációtól, mindig tudd, pontosan merre jársz.

Mi van a dobozban?

Aki odavan a karácsonyi csomagbontogatós időtöltésért, annak kellemes perceket okoz majd, mire a Tread összes mellékelt kis izéjét kibontogatja, megforgatja, kitalálja, mire is lesz jó. A kicsomagolás több szempontból is kielégítő, hiszen rengeteget lehet vele bíbelődni, és minden darabot jó megfogni, tudod, az a “van benne anyag” jelegű érzés. A dobozt felnyitva maga az egy milliméter híján 14 centi képátlójú háttérvilágítású, 1280×720 pixel felbontású TFT kijelző néz farkasszemet a bontogatóval, ami masszív, ellenálló házban lakik, amin csupán egy bekapcsológomb és két, gumitömítéssel fedett csatlakozó található, egyik a mellékelt mini USB kábelt fogadja, a másik pedig a micro SD memóriakártyát.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 41

Balra a mini USB csatlakozó, jobbra a memóriakártya helye a vízálló gumi fülecske mögött

Ha azt félretettük, jönnek számolatlanul a zacskók, elsőként a képernyőre pattintható színes dekorműanyagok – ha több Tread van egy csapatban, akkor érdemes saját színt választani, nehogy összekeveredjenek az eszközök a tábortűz mellett – a különféle csőméretekhez való bilincsek, csavarok, csuklók, tápkábelek, antennák kerülnek elő a dobozból, némi papíralapú, írott dokumentáció kíséretében.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 42

Nagy halomnyi bezacskózott játék borítható ki a dobozból

Bár terepjáróban is használható az eszköz, szélvédőre cuppantható tartó nincs a dobozban, így leginkább bukócsőre, illetve quad, vagy terepmotor kormányra lehet könnyedén felszerelni és valószínűleg ezek használói leli majd a legtöbb örömüket a Garmin Tread-ben. Ők, akik szabadabban és gyorsabban mozognak terepen, és könnyebben kóborolnak el a csapattól, míg a nagyobb, lomhább terepjárók általában együtt maradnak. A rögzítés elég stabil, és hála a két gömbfejes csatlakozónak, tág határok közt állítható. Akinek kényelmesebb, az akár állított, nem fekvő helyzetben is beszerelheti, a rendszer ezt érzékeli, majd magától átrendezi a képernyő tartalmát.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 43

A két gömbfejet satu fogja össze. Masszív kapcsolat, de tág határok között állítható

Mire jó?

Leginkább arra, hogy mindig tudd, merre jársz, hogy jutsz el a célodig, a szállásig, vagy éppen haza, de emellett vannak még klassz dolgok benne, amikre nem is gondolnál. Persze akkor vagy a legszerencsésebb, ha Amerikában akarod használni a Tread-et, hiszen előre feltöltött adatok, térképek tömege segít abban, hogy ne tévedj védett területre, más birtokára, illetve hogy olyan útvonalat találj magadnak, ami passzol a járműved képességeihez. Magyarországon be kell érd a részletes topotérképpel, illetve a letölthető műholdképpel.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 44

A Tread egyik szuperképessége, hogy ha indulás előtt beállítjátok, akkor a túrán résztvevő összes jármű aktuális pozíciója, nyomvonala is látható lesz a többiek kijelzőjén. De nemcsak látszik a többi, legfeljebb 20 túratárs, hanem beszélni is tudsz velük az eszköz segítségével, még ott is, ahol mobilhálózatnak híre hamva sincs. 

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 45Ezen kívül lehet hozzá vezeték nélküli kamerákat – akár négyet is – csatlakoztatni, hogy lásd a jármű bármelyik sarkát, és képes vezérelni legfeljebb négy darab Garmin PowerSwitch-et is, ami egy hatcsatornás, vezeték nélkül – akár mobiltelefonról is – vezérelhető relésor, amellyel lámpákat, extra ventilátort, illetve bármilyen egyéb 12 voltos eszközt lehet kapcsolni a Tread kijelzőjén lévő gombokkal, de akár programozni is lehet a kapcsolót, hogy napnyugta után kapcsolja fel a lámpákat, illetve sebességhez is lehet rögzíteni egy-egy funkciót. Például lassabban haladva a szórt fényt adó lámpákat kapcsolja a rendszer, gyorsabb menetnél pedig átvált reflektorra. A biztonságos terepjárást dőlésszögmérő segíti, amit a Tread beszerelése után kalibrálni kell – ez mindössze egy gombnyomás – és be lehet állítani riasztást is, ha a jármű dőlésszöge eléri a kritikus, előre meghatározott értéket.

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 46Persze menet közben az útvonalat is rögzíti a Tread, és a telefonos applikáció telepítése után ez a felhasználó Garmin fiókjában is megjelenik, de akár az otthoni gépen megtervezett út, illetve útvonalpontok is rákerülhetnek így a járműben lévő eszközre, minden különösebb nehézség nélkül. 

Ez a kütyü lehet a legjobb barátod, ha terepen jársz 47

Hasznos a beépített dőlésszögmérő, ami jelez, ha kezd ingataggá válni a jármű

Hol kapható, mennyibe kerül? 

A Tread-et a Garmin hivatalos hazai importőrénél és partnereinél veheted meg, jelenleg 262.900 forintért. Egy baj van vele, ha megvetted, elkezdheted rágni a motoros, quados pajtásaid fülét is, hogy szaladjanak, vásároljanak ők is egyet, mert úgy lesz igazán kerek a történet, ha kaland közben a térképen látjátok egymást. Így nem kell telefonálgatni, hogy mindenki meglegyen, és a megbeszélt útról letérő, vagy műszaki hibás, defektes túratárs megkeresése is jóval egyszerűbb lesz, mint ha nem lenne a kormányon, bukócsövön egy Garmin Tread.