Hétfő reggel sikeres repülést végzett a Marson a NASA Ingenuity elnevezésű helikoptere. Ez óriási jelentőségű tudományos áttörés, még akkor is, ha a teljesen önálló módon repülő egység csak 40 másodpercnyi ideig, három méterre emelkedett el a felszínről. 

A kísérleti helikopteren egy vászondarab is helyet kapott arról a motoros repülőgépről, amellyel az amerikai Wright-testvérek a világon elsőként a levegőbe emelkedtek 1903. december 17-én az észak-karolinai Kitty Hawknál.

Ezzel bizonyították a kutatók, hogy az emberiség képes olyan repülő eszköz építésére, aminek nem jelentenek akadályt a marsi körülmények. Ez a felfedezés megnyitja az utat a marsszondák új generációja előtt, amelynek tagjai korábban elérhetetlennek bizonyuló célpontokat deríthetnek majd fel. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Az eszköz a sikeres repülést követően várhatóan minden harmadik-negyedik marsi napon emelkedik újra fel. Leginkább az ötödik repülése lesz érdekes, a tervek szerint ekkor merészkedik majd igazán távoli, ismeretlen területre.