Nem véletlen, hogy a mediterrán országokban rengeteg a fehérre mázolt ház, hiszen ez a szín veri vissza a legnagyobb mértékben a nap hőjét. Tapasztalati úton már évezredek óta alkalmazza ezt a megoldást az emberiség, most a tudomány turbózza fel ezt a hatást.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza, és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet.

A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket.

Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók használatának szükségesség, és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának. A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani, és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós.