A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021-ben szinte felrobbant. Minden NFT-nek van saját blockchain-alapú digitális “pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja. Így lehet valakinek eredeti digitális műalkotása, ami nagyjából kizárja a hamisítást. Furcsának tűnik, de amikor hasonló vagyonokat fizetnek egy-egy dalszöveg eredeti kéziratáért (ami tulajdonképpen pár ákombákom betű egy régi fecnin), akkor a digitális szellemi termékek új piaca is értelmet nyer.

The Fungible Collection elnevezésű árverés egyik legizgalmasabb tétele a mindössze egyetlen pixelből álló The Pixel nevű NFT volt, amelyet 1,36 millió dollárért vásárolt meg valaki csaknem másfél órányi licitharc után.

Az aukción a gyűjtőknek lehetőségük volt digitális kockák vásárlására, amelyek ára 500 és 1500 dollár között mozgott. A csupán Pak néven ismert művész @muratpak néven szerepel a Twitteren.

Az aukció hétfőtől szerdáig tartott a Nifty Gateway nevű NFT-piacon. A bevétel 16,8 millió dollár volt. A vevők kriptovalutával és bankkártyával is fizethettek a művekért.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért kelt el egy digitális műalkotás a Christie’s árverésén, amelyen az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat. Az Everydays – The First 5000 Days című digitális alkotást az amerikai Mike Winkelmann, művésznevén Beeple készítette.

Ugyancsak márciusban több mint félmillió dollárért (150 millió forintért) kelt el a világ első nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált háza.