Megfelelő csomagolásban a török Centauri Honey méze úgy néz ki, mint valami különös elixír, mégsem ennek köszönheti, hogy februárban elnyerte a világ legdrágább mézének kijáró címet. Az édesség egyetlen kilójáért akár 3,6 millió forintnak megfelelő összeget is kérhetnek.

Aranyáron kínálják a világ legdrágább mézét 1

Magas árának magyarázata, hogy csak egyetlen, a tengerszint felett 2500 méteres magasságban található törökországi barlangban lehet beszerezni, távol minden lakott településtől és más méhkolóniától. A méz sötétebb, mint a hagyományos nektárok, és egy kicsit kesernyésebb is az íze a kóstolói szerint.

Aranyáron kínálják a világ legdrágább mézét 2

Magasabb magnézium- és káliumtartalma azonban jót tesz a szervezetnek, de az édesség teli van fenolokkal, flavonoidokkal és antioxidánsokkal is. Ezek az anyagok azokból a gyógynövényekből kerülnek a mézbe, melyek a barlang körül találhatóak, a méhek pedig ezekről táplálkoznak.

Aranyáron kínálják a világ legdrágább mézét 3

Szemben a legtöbb méhésszel, a Centauri Honey az évi 2-3 alkalom helyett csak egyszer veszi el a rovaroktól a mézet, így válik rendszerük fenntarthatóvá. Az áru minőség-ellenőrzésével is törődnek, a mintáikat rendszeresen elküldik az ország tudományos tanácsának, akik a helyi élelmiszer-intézettel együtt megvizsgálják azt.

Aranyáron kínálják a világ legdrágább mézét 4