Március 19-én a mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt.

Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet. A 12. század óta első alkalommal fordult elő kitörés a szigetnek ezen a részén. Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest.

A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást. Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott – vélekedett Bjarki Friis, a meteorológiai hivatal munkatársa.

A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Thorlakshofn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet.

A helyszínt kezdetben lezárták, de már másnap, szombat délutántól megengedték, hogy az emberek a helyszínre látogassanak. Többen felvételt is készítettek, a helyi fotós Bjorn Steinbekk drónját sem féltette, a feltörő láva közelében repkedve csinált lélegzetelállító videókat.