Évekkel ezelőtt a Vezess is beszámolt róla, hogy Dubajban már önvezető légi taxit tesztelnek, ami annyira jövőbe mutató lépésnek tűnik, hogy Olaszországban már ún. vertiportot, légitaxi-repülőteret kezdtek el tervezni, ami leszállási pontként fog funkcionálni. A terveket a kínai EHang légi mobilitási társaság prezentálta – írja a New Atlas.

Az EHang jelenleg fejleszt is eVTOL (függőleges fel- és leszállásra alkalmas, elektromos) légi járművet, melynek képesnek kell lennie egy vagy két utas felvételére – modelltől függően –, majd autonóm célrepülésre. A vállalat állítólag már le is szállította az első 40 darabot tesztelési, képzési és demonstrációs célokra.

Közreműködött a vertiport megtervezésében a Giancarlo Zema Design Group (GZDG) olasz építészvállalat is. Az EHanggal közösen dolgozik azon is, hogy piacot teremtsenek neki az Európai Unióban. A 30 méter magas tornyot az afrikai baobabfa ihlette, maga a szerkezet acélból és laminált fából készült.

Ilyen lehet a jövő repülőtere 1

Az utasok lifttel juthatnak fel a fel- és leszállási pontokhoz, a torony tetejére, közvetlenül alá pedig egy várót és egy 200 négyzetméteres, panorámás éttermet terveznek. 

Fenntarthatóság és ökoszisztéma nélkül már nem is terv a terv a 21. században: kiszámolták, hogy a napelemeknek naponta több mint 300 kW-nyi energiát kell majd termelniük. Ebben viszont már benne van a három plug-and-play töltőállomás áramellátása is, amikkel az EH216 eVTOL-okat fogják tölteni.

A tervek szerint az EHang járműveit elsősorban városi központokban fogják használni, a vertiportot az ökoturisztikai ágazat szem előtt tartásával tervezik meg, vagyis a légi taxikkal városnéző túrára is mehetünk majd a jövőben. Az olasz vertiport pontos helyére még nem derült fény, de a társaság már további struktúrákat tervez Európa és Délkelet-Ázsia más pontjaira.