Versenyre kel a két közel-keleti, energiahordozókban amúgy igen gazdag, a nemzetközi sportrendezvények csábítása és építészet szempontjából is egymással pariban lévő ország: Szaúd-Arábiához hasonlóan Katarban is öko-úszóhotelen törik a fejüket – írja a New Atlas.

Valamiben azonban máris kiemelkedik az ökoszállodák közül: amellett, hogy a vízre építik, még forog is, továbbá szél-, nap- és árapály-fenntarthatósági jellemzőkkel büszkélkedhet. A Hayri Atak építészeti stúdió tervezi a 35 000 négyzetméteres alapterületen fekvő, 152 szobás kapacitással rendelkező hotelt.

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 2

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 3

Formáját tekintve olyan, mintha egy óriási üvegfánk lenne, hatalmas, örvényszerű üvegtetejével pedig Moshe Safdie beltéri vízesésére hasonlít. A szállodát a part közelében, emelvényekre támasztva építenék fel, és olyan lassan forogna, hogy egy teljes kört 24 óra alatt tenne meg – a mozgást egy dinamikus helymeghatározó rendszer irányítaná.

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 4
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 5

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 11
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 12
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 13
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 14
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 15
Fotó megosztása:

Magát a szállodát a parthoz kapcsolt mólón, helikopterrel vagy hajóval lehetne megközelíteni. Belseje egy előcsarnok köré épülne, minden szobához saját erkély társulna megannyi luxusszolgáltatás mellett. Fedett és szabadtéri medencéket, szaunát, gyógyfürdőt és edzőtermet is terveznek kialakítani az úszólétesítményben.

Forgó kialakítása is mutatja, mennyire ambiciózus tervek vannak kilátásban. Ugyanez igaz a fenntarthatósági elképzelésekre: a tető örvényszerű kialakítását az esővíz összegyűjtésére használnák ki, többek között a növények öntözéséhez, az áramellátást pedig napelemekkel és szélturbinákkal oldanák meg.

Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 16
Egyszerre lebeg és forog a jövő luxushotele 17

Az előcsarnok napközben is ámulatba ejtő – hát még éjszaka.

Az árapály-energiarendszerrel a vízenergia termelésére is hangsúlyt helyeznének. Ez úgy működne, hogy egy dinamóhoz hasonlóan termelné az energiát, ahogy megtesz egy fordulatot a szálloda. A repülőjegy-foglalással azonban még várni kell: egyelőre jócskán a tervezési fázisban tart a kialakításában és fenntarthatóságában is kétségkívül egyedülálló projekt, 2025-ig valósulhat meg.