Első hallásra csupa ellentmondásból áll az IWC fejlesztése, pedig igazából egy ügyes, környezetbarát megoldásról van szó. A svájci gyártó ugyanis a bőrszíjak alternatívájaként kifejlesztett egy új, papírból és más újrahasznosított anyagokból készült óraszíjat, ami ráadásul vízálló is; a gyártó valamennyi minőségi tesztjén helytállt.

A Hypebeast cikkéből kiderült, a TimberTex óraszíjak 60 külön szakaszban készülnek el, beleértve az újrahasznosított mikroszálakból előállított párnázást. A szíj 80%-ban természetes növényi rostokból áll, ehhez a fatermékek certifikálására létrehozott Forest Stewardship Council (FSC) által tanúsított fák cellulózát használják fel.

Papírszíjat kap a svájci óra 1

Olaszországban, hagyományos papírgyártási technikák alkalmazásával állítják elő ezt az anyagot, többek között annak érdekében, hogy rugalmas legyen a textúrája. Ezután növényi alapú színezékkel színezik.

A TimberTex szíjat jelenleg a Portugieser Chronograph, a Portugieser Automatic 40, a Portofino Automatic és a Portofino Chronograph modelljeihez kínálja az IWC; ezek barna, fekete és kék színekben érhetőek el.