Múlt héten rengetegen izgulták végig élőben, ahogy a NASA új marsjárója, a Perseverance eléri a vörös bolygó felszínét. Ennyire összetett leszállásra még nem volt példa a Marskutató expedíciók során, ami a komoly rizikó ellenére tökéletesen sikerült. 

Akkor még csak pár fotó, és a leszállás sikeréről árulkodó adatok adtak okot az örömre, most viszont megérkezett a folyamatról készült felvétel is. Több kameraállásból láthatjuk a történelmi pillanatot, ahogy a Perseverance önállóan navigálva közelíti meg a Jezero-krátert, és egy ősi folyódelta maradványait. 

 A 3,5 perces felvétel a legkritikusabb mozzanattal, az ejtőernyő nyitásával indul, majd látjuk, ahogy leválik a hővédő pajzs, valamint azt, ahogy a szonda a megfelelő leszállóhelyet keresi a felszínen a felszínalapú navigációs rendszer használatával.

Végül jön a leginkább sci-fi filmbe illő fázis, a légi daru manőver, amely során a rakétás leszállóegység 20 méter magasságból lassan a felszínre engedi a Perseverance marsjárót és a rajta utazó Ingenuity helikoptert. Mindez tőlünk 80 millió kilométeres távolságban, emberi beavatkozás nélkül.