A világ tele van furcsábbnál furcsább fesztiválokkal: van, ahol a résztvevők simán a levegőbe repítenek méretes kalapácsokat, nem kímélve magukat, míg máshol képesek egy komplett hegyoldalt felgyújtani, de azt pontosan senki sem tudja, miért.

Ennyi veszélyes ünnepség mellett nem lehet, hogy pont az oroszoknak ne legyen valahol egy fura szokásuk. Szerencsére a Moszkvától 200 kilométerre délnyugatra fekvő Nikola-Lenivec kreatív alkotói megmentik az országot azzal, hogy minden februárban építenek egy hatalmas szerkezetet, csakis azért, hogy utána felgyújtsák.

Szándékosan felgyújtott egy hidat az ünneplő tömeg 2

A gyújtogatás apropója a maszlenyica, mely egy, a farsanghoz, illetve a karneváli időszakhoz kapcsolódó, a nagyböjtöt megelőző egyhetes ünnep Oroszországban, illetve a többi ortodox vallású szláv országban. A fesztiválon számos műalkotás készül, melyet meg lehet tekinteni a park területén, de a végén mindig csak egy közösen kiválasztott darabot változtatnak hamuvá és füstté.

Szándékosan felgyújtott egy hidat az ünneplő tömeg 3

Tavaly egy hatalmas fahídra esett a választás, melyet a helyi lakosok készítettek. Az építmény megalkotása és lerombolása is közös élmény volt: az emberek, körbeállva a hidat, mindannyian meggyújtották azt különböző pontokon, majd biztonságos távolságba visszahúzódtak. A szerkezet 70 méter hosszú és 14 méter széles volt, két tornya pedig 20 méteres magasságig tört. Az építésnél figyeltek arra, hogy a lehető legkevesebb jó minőségű faanyagot kelljen használni: rengeteg régi deszka és kártevővel fertőzött léc került a hídba, mely mind elégett, miközben egy szentpétervári színházi társulat adta elő egyik darabját, háttérben a lángokkal.