Nemcsak a volán mögött ülünk sokat, de ezt tesszük az irodában, ülünk a tömegközlekedési eszközökön, otthon a tévé előtt, vagy csak úgy és nyomkodjuk a telefonunk. Persze lehet ezt ellensúlyozni sporttal, sétával, a gyerekek utáni futkosással, de még így is tropára mehet a mozgásszervrendszerünk. A jó hír az, hogy akár vezetés közben is tehetünk azért, hogy ne legyünk rövid úton porckorongsérvesek vagy lumbágósak.

Halmozott problémákhoz vezet a túl sok ülés

A rengeteg ülő helyzetben töltött óra nemcsak a derekunkat, gerincünket teszi tönkre lassan és alattomosan, de a keringés sem lesz kielégítő, ennek következményeként vérpangás, trombózis veszély, keringési problémák léphetnek fel, de romolhat a látás, akár a létfontosságú szervek anyagcseréje is. De említhetnénk az elhízást, ami hazánkban is népbetegség és számos pl.daganatos megbetegedés vezethető vissza rá.

Ha sokat ülünk az autóban vagy helytelen pózban dolgozunk, és asszimetrikusan  terheljük a gerincoszlopot, akkor porckorongsérv és meszesedés is létrejöhet, amit fájdalom kísér, majd jön a mozgástartomány beszűkülése, becsípődés, sántikálás stb.

Sokat vezetsz? Erre figyelj oda a tartásodban, hogy ne fájjon a gerinced (X) 1

A sok üléstől vállaink előreesnek, a gerinc természetes görbülete megváltozik. A fej előrebukik, a nyak hátsó izmai túlnyúlnak, a mély hátizmok kikapcsolnak, az elülső nyakizmok szintén, a lapockazárás megszűnik. A végeredmény pedig a lumbágó, azaz fájó derék vagy keresztcsonti szakasz, fájdalom a lapockánál, kisugárzó, zsibbadó érzet a végtagokban, nyakmerevség, saroktáji fájdalom, fejfájás, szédülés.

Hogyan segíthetünk magunkon?

A legjobb lenne persze, ha kerülnénk a sok ülést, a gépjárművezetés után már nem ülnénk le úton-útfélen. El kellene járni minél többet mozogni, sétálni vagy kocogni, de edzhetünk otthon is, akár online órák keretein belül.

Érdemes a tartásra is odafigyelni vezetés közben! A fej előreesését megakadályozandó, húzzuk ki magunkat, és picit biccentsük előre a nyakat/állat, mintha közben a koponyánk hátsó részét pedig felhúzná valaki. Ezt megtartva a vállakat engedjük le, és tartsuk lent, közben pedig erősen zárjuk össze hátul a lapockákat. Így bekapcsolnak a mélyhátizmok és az elülső nyakizmok, amivel ellensúlyozni tudjuk az előredőlő, helytelen tartást.

A mélyháti szakasz megedzése mellett az úgynevezett core izomzat erősítése is fontos, így a haránthasizmok fejlesztésére is érdemes időt szánni.

Ha mégis komolyabb problémáink adódnának,  keressünk fel egy manuálterapeutát, fogjunk gyógytornába, próbáljuk ki a dekompressziós masszázst vagy más gyógymasszázsokat.