Az Amal (remény) nevű űrszonda 22-44 ezer kilométeres magasságban köröz majd a Mars körül, a vörös bolygó légkörét és időjárási jelenségeit fogja vizsgálni. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel.

Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz. Űrügynöksége azt tervezi, hogy 2117-ig kutatói letelepednek a vörös bolygón. A pályára álláshoz az űrszondának el kellett égetnie a fedélzetén lévő üzemanyag mintegy felét, hogy le tudjon lassulni, ne repüljön túl. A Mars-misszió eddig mintegy 200 millió dollárba került.

Bő fél év űrutazás után szerdán belép a Mars gravitációs vonzáskörébe és bolygó körüli pályára áll a Tienven-1 kínai űrhajó. A tervek szerint az öttonnás, legénység nélküli űrjármű két-három hónap múlva kísérli meg a Marsra szállást.

A NASA marsjárója, a Perseverance (Kitartás) február 18-án landol a bolygón. A három űrszondát tavaly júliusban néhány napos különbséggel indították útnak, ezért érkeznek meg szinte egyszerre.

Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kellett útnak indítani az űrszondákat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól, ezáltal a megtett utat és a szükséges üzemanyagot is minimalizálni lehet. Ilyen ablak 26 havonta egyszer nyílik meg.