A koronavírus-járvány szinte minden gazdasági szektorra hatással van, ám vannak olyan nem hétköznapi területek, ahol soha nem látott folyamatok zajlanak. Leginkább a gazdagok játékszereinek számító luxuscikkeknél tapasztalni furcsa árváltozásokat: itt sok esetben már nem számít, milyen magasra is szökik az adott termék vételára, kerül, amibe kerül, a vevő úgyis kifizeti majd, mert megteheti.

Erre jó példa a játékkártyák piaca az Egyesült Államokban: a múlt héten a Goldin Auctions árverésén két Michael Jordan-kártya talált új gazdára, darabonként 738 ezer dollárért (218 millió forintért). A lapok különlegessége, hogy a legendás kosaras első profi szezonjából, 1986-ból valók – ekkor még nem lehetett tudni, hogy a Chicago Bulls játékosa mennyire meghatározó lesz a későbbiekben.

A kártyák ára az utóbbi bő egy év során szökött fel ennyire: 2019 decemberében “mindössze” 32 ezer dollárt (9,4 millió forintot) értek, ám idén januárban már 217 ezer dollárért (64,2 millió forintért) cserélt gazdát egy lap. A növekedés hátterében persze nem csak a vírus áll: tavaly jelent meg a Netflixen a Jordan utolsó szezonját összefoglaló dokumentumfilm, a Last Dance, mely sok nézőt érdekelt.