Minden, amit ma Apple néven ismerünk, a globális gigacég összes terméke ennek a Sony tévével kiegészített fadoboznak köszönheti a létezését. Ezzel indult a cég története, ez volt az első termék, egy igazi személyi számítógép, ami ritka jelenségnek számított az 1970-es években. 

A számítástechnika történetében fontos az Apple I személyi számítógép, de a tömeges közönségsikert a továbbfejlesztett és kiforrottabb Apple II érte el. Tanulva a tapasztalatokból és értékelve a visszajelzéseket, a jóval átgondoltabb és továbbfejlesztett új gépváltozat gyorsan megjelent, így az Apple I-es értékesítése – akkoriban rövid időnek számító – kevesebb mint két éven belül (1977-ben) befejeződött.  

Ahogy beindult az Apple II tömeggyártása, ez a kis szériában (200 darab) gyártott őskövület zárójelbe került, és az utolsó darabok vételára 666 dollárról 465 dollárra csökkent. Tehát akciós darabok voltak, amelyek a nyolcvanas évek elején tényleg pár száz dollárt érhettek csupán.

Egykor elektronikai szemét volt, most 440 milliót kérnek érte 1

Így volt mindez a kilencvenes évek végéig, amikor újraéledt a cég, és megnőtt az érdeklődés az Apple iránt. Mivel ezt az első szériát kézzel szerelték össze az alapító tagok, így a ritkaság gyűjtői darab lett az új rajongók körében. 

Ezen okok miatt komoly érdeklődés van a még működő példányokra az aukciós kereskedelemben. 1999-ben 50 000 dollárért kelt el egy példány, majd 2010-ben jelentősen felértékelődött, ugyanis egy olyan példányt kínáltak eladásra a Christie’s aukciós házban, aminek még megvolt az eredeti csomagolása, egy Steve Jobstól származó aláírt levéllel együtt. Így a megnövekedett eszmei érték miatt a gép végül 210 000 dollárért kelt el. 2012-ben pedig egy német aukciós ház által 500 000 euróért vagyis közel 650 000 dollárért adtak el egy korai példányt.

Egykor elektronikai szemét volt, most 440 milliót kérnek érte 2

A most Ebay-re felkerült darab egyike a kevés működő példánynak (összesen hat darabról tudnak a szakértők) Sony TV-115 tévéképernyővel, rendkívül jó, muzeális állapotban. Első tulajdonosa még a hetvenes években cserélte el egy Apple II-re, ami teljesen természetes lépésnek tűnt akkor. 

Ha megtartja a régi gépét, akkor most 1,5 millió dollár, vagyis 440 millió forint üthetné a markát. 

Egykor elektronikai szemét volt, most 440 milliót kérnek érte 3