Az aranyér kialakulásában számos életmódbeli és táplálkozási tényező közrejátszhat, sőt vannak olyan szakmák, amelyeknél a dolgozók fokozottabban ki vannak téve az aranyérbetegség miatt jelentkező kellemetlenségeknek. Most következő összeállításunkban ezeket mutatjuk be a teljesség igénye nélkül.

Az aranyér kialakulásáért elsősorban a hosszan tartó ülés tehető felelőssé, hiszen ilyenkor vérbőség alakul ki az alhasban, ami befolyásolja az ott található szervek működését. Az aranyér egy minden ember végbelében meglévő vénás fonat, ezért megvan a veszélye annak, hogy az ülés miatt ez a visszérpárna telítődik vérrel és kitágul, kellemetlen, szúró, feszítő érzést okozva. Székeléskor emiatt kisebb-nagyobb mértékben vérezhet is, és szükségessé válhat a kezelése.

Sofőröket fokozottan érinti

A hosszan tartó ülés nemcsak az irodai alkalmazottakat érinti, hanem a hivatásos sofőröket, így például a busz- és a kamionvezetőket, akik naponta 8-10 órát töltenek el a vezetőülésben. A járművezetőknek ráadásul még csak az a lehetőségük sincs meg, hogy akkor álljanak fel, amikor kedvük vagy szükségük úgy tartja. De az adminisztrátorok, a banki alkalmazottak, a recepciósok, az adatbevitellel foglalkozók, valamint az ügyfélszolgálatosok sincsenek könnyebb helyzetben, mert ők sem feltétlenül olyan munkát végeznek, ahol „jól néz ki”, ha rendszeresen felállnak a székükből és emiatt esetleg éppen akkor nem tartózkodnak helyükön, amikor arra szükség lenne.  

Munkák, amelyek veszélyesek a hátsódra 1

A hivatásos sofőrök fokozottan ki vannak téve az aranyér-kialakulás kockázatának.

A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy aki a munkája miatt egész nap ülni kényszerül, óránként legalább egyszer álljon fel és végezzen valamilyen aktív gyakorlatot. Ha erre nincs mód, akkor ülés közben is lehet nyújtó, feszítő mozdulatokat tenni, ilyenkor ugyanis a szív az izmok felé pumpálja a vért. Az ülőmunkát végzőknek hazaérve sem szabad azonnal leülniük, helyette célszerűbb lefeküdni a földre vagy valamilyen kemény felületre és néhány percre felpolcolni a lábukat Z-alakban. Ez tehermentesíti a gerincet és pihentető tartást eredményez.

Nehéz fizikai munka

A nehéz fizikai munkát végzőknek, így például az építőipari munkásoknak vagy az árurakodást végző alkalmazottaknak is fokozottan oda kell figyelniük, hogy elkerüljék az aranyér kialakulását. A nehéz építőanyagok vagy csomagok emelésekor az erek nemcsak a nyaknál duzzadhatnak meg, hanem „odalent” is, vagyis bizonyos helyeken hirtelen vérbőség alakulhat ki. Minél nagyobb a nyomás, annál kevésbé tud ellenállni az egészséges szövet a feszülésnek, ezért emiatt megnyúlhat a végbélben található visszérfonat és kialakulhat az aranyérbetegség.

Munkák, amelyek veszélyesek a hátsódra 2

A nehéz fizikai munka is aranyeret okozhat.

Érdekesség, de az aranyér kialakulása akár zenészeket is veszélyeztethet. A fúvós hangszereken játszóknál például gyakori az erős hasi nyomás, ami az alhasra is kiterjedhet, megduzzasztva ezzel az aranyereket.

Mindez jól mutatja, hogy a szakmák tekintetében meglehetősen változatos a felhozatal, hogy mely esetekben van fokozott esély az aranyér kialakulására. Emiatt nyilván senki sem fog munkahelyet váltani, az viszont fontos, hogy akik érintettek lehetnek, azok időben gondoskodjanak a betegség megelőzéséről.

A néhány perces gyakorlatok napi elvégzése mellett az ülőmunkát vagy nehéz fizikai munkát végzők számára az aktív mozgás lehet az aranyér megelőzésének kulcsa. Rendszeres mozgással ugyanis jó vérellátást tudunk biztosítani az izmokban, ami egyúttal hozzájárul a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is – utóbbi pedig a koronavírus elleni védekezés szempontjából is hasznos lehet.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

Munkák, amelyek veszélyesek a hátsódra 3

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!