1900, vagyis az első Michelin-kalauz kiadása óta rengeteg változáson ment keresztül a világ konyhaművészete, és talán sosem kaptak akkora hangot a különleges étrendek, mint manapság. A folyamatok elérték a gasztronómia legmagasabb szintjét is, így a francia gumigyártó testvérpár által megcsillagozott éttermek közé első alkalommal bekerült egy olyan vendéglátóhely is, ahol csak vegán ételeket lehet kapni.

Az ONA – mely a francia Origine Non Animale, azaz nem állati eredetű szavakra utal – nevű étterem 53 másikkal együtt került be a Michelin-kalauz 2021-es frissített változatába. A Bordeaux melletti Arès nevű faluban található éttermet egy visszavonult archeológus vezeti. Claire Vallee sosem folytatott gasztronómiai tanulmányokat, csak magát képezte, így lett belőle séf.

Une émission tournée il y a plusieurs mois de cela! Aller tous à vos postes! 😉✨

Közzétette: ONA restaurant gastronomique Bio&Vegan – 2020. november 9., hétfő

Az étteremben, mely a Michelin zöld csillagját is magáénak tudhatja – ezt az elismerést a legfenntarthatóbb módon működő helyek kaphatják meg -, egy hétfogásos vacsorát 59 euróért kapunk meg. Egyik specialitásuk a sok közül a sárga cukkini alapú ravioli szarvasgombás gnocchival.

Maga az étterem egyébként nehezen indult be: az archelológus 2016-ban nyitotta ki először a helyet, miután több önkéntes is pénzzel támogatta, illetve talált egy etikus bankot, aki hitelt nyújtott neki a vállalkozáshoz. Nem sokkal később azonban minden pénz elfogyott, de valahogy sikerült 80 támogatót maga köré gyűjtenie, így tovább folytatódhatott a vendéglátós álom. Valószínűleg a Michelin-csillag elnyerése után több anyagi probléma nem merül fel a vegán étterem üzemeltetése körül.