A metaanyagok olyan különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek nem fordulnak elő a természetben. Ezeket a tulajdonságokat az anyag geometriai szerkezete hordozza magában. “Az érdekelt, meg lehet-e változtatni egy anyag belső konfigurációjának geometriáját az előállítása után” – mondta Tian Chen, a Lausanne-i Egyetem (EPFL) kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Végül sikerült megvalósítaniuk az elképzelést a kutatóknak egy szilíciumból és egy mágneses porból álló metaanyag segítségével. A szerkezeten belül minden sejt úgy működik, mint egy elektromos kapcsoló. Egy mágneses mező segítségével bármikor ki- és bekapcsolhatók.

Ez megváltoztatja a metaanyag belső állapotát, ezzel mechanikai tulajdonságait is. A bekapcsolt állapot az anyagot merevebbé, a kikapcsolt állapot pedig rugalmasabbá teszi – mondta Chen. A tudósok szerint az anyag alkalmazható a jövőben például egy bokaficam esetén: kezdetben merev sínre van szükség a boka rögzítéséhez, a gyógyulás későbbi szakaszában pedig rugalmasra.

Az anyag ilyen módú alkalmazása azonban még nem lehetséges, a technológia egyelőre csak két dimenzióban létezik – mondta Pedro Reis, az EPFL tudósa.