Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl

– tartja a híres mondás, melyet sokan – mindenféle bizonyíték nélkül – Albert Einsteinhez kötnek. Akár ő mondta, akár nem, a méhek fontos szerepet töltenek be az emberiség életében, hiszen a legtöbb növény beporzását ők végzik.

Részben erre is hívja fel a figyelmet Tomáš Libertíny szlovák művész, aki Eternity, vagyis Örökkévalóság címmel nyitott kiállítást Amszterdamban. A január 30-áig nyitva tartó tárlaton az ókorból származó szobrokat, portrékat és egyéb tárgyakat lehet megtekinteni, azzal a különbséggel, hogy mindegyik méhviaszból készült.

Méhek alkották meg a híres egyiptomi szobrot 1

A képre kattinttva galéria nyílik

A szlovák férfi az alkotásokhoz 60 ezer méh segítségét kérte, akik egy alaposan kidolgozott fémkeretre húzták fel a hatszögeket négy év alatt. Mind közül a legjobban az ókori egyiptomi királyné, Nofertiti portréja sikerült, melynek eredetijét 1912-ben találta meg egy német régész.

Méhek alkották meg a híres egyiptomi szobrot 2

A szobrok törékenyek, de egyben nagyon stabilak is: a méhviasz az egyik legellenállóbb anyag a világon, akár évezredeket is képes átvészelni. Hogy mi lesz a szobrok hosszú távú sorsa, az jó kérdés, mindenesetre lenyűgözően festenek a rovarok által kreált alkotások.

Méhek alkották meg a híres egyiptomi szobrot 3