Ha először jársz urológusnál, akkor bizony az orvos ki fog kérdezni a nemi szerveket érintő esetleges panaszokról, betegségekről, majd a vizsgálat következő lépéseként sor kerül az alhas alapos áttapintására, amelynek segítségével a vizsgáló orvos meggyőződhet a húgyhólyag telítettségéről. Ezután jön a prosztata fizikai vizsgálata, ami a végbélen keresztül történik. Ezt hívják egyébként rektális vizsgálatnak.

Rövid, fájdalmatlan vizsgálat
Erre minden esetben úgy kerül sor, hogy a beteg vagy álló helyzetben előrehajol, vagy pedig féloldalasan felfekszik az ágyra felhúzott lábakkal. Ez az a kétféle testhelyzet, ami megkönnyíti a vizsgáló orvos számára a prosztata alapos kitapintását. Ha a vizsgálat közben arra gondolsz, hogy ez kellemetlen, az természetes dolog, de ne felejtsd el, hogy mindezt a te érdekedben végzik el, azért, hogy alapos képet kapjanak a prosztatád egészségről. A vizsgálat egyszerű, gyors, és bár kellemetlen, de nem fájdalmas.

Ezért járj szűrésre! 1

Nem kell félni az orvosi várótermektől!

A prosztatavizsgálat eredménye fontos az orvos számára, a tapintás alapján ugyanis többféle következtetés vonható le a prosztata állapotáról. Kiderülhet, hogy van-e kóros, daganatos elváltozás a prosztatán, gyulladt-e a szerv, illetve fennáll-e a jóindulatú prosztatanagyobbodás esete. Bár a pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra van szükség, ettől függetlenül a tapintás már segít meghatározni, hogy az orvos milyen irányba induljon el, ha rendellenességet tapasztal.

Mire számíthatsz?
Ha már tünetekkel mentél el, például bakteriális eredetű prosztatagyulladással, vagy kismedencei fájdalommal, akkor több mint valószínű, hogy antibiotikum kúrában lesz részed. Tény ugyanakkor hogy a baktériumok egyre nagyobb mértékben mutatnak rezisztenciát az antibiotikumokkal szemben, ezért az orvosok előnyben részesítik a gyógynövény alapú készítményeket amelyek kedvező hatásait klinikai vizsgálatok is igazolják. A krónikus prosztatagyulladás esetén további vizsgálatokra van szükség (vizelet-, illetve ondó vizsgálat, 40-45 éves kortól pedig PSA-teszt).

Ha az orvos prosztatagyulladást állapít meg, akkor feltétlenül változtatnod kell az életmódodon. Kerülnöd kell például a sokáig tartó biciklizést, valamint a húgyhólyagot izgató italok, így például a koffein vagy az alkohol fogyasztását. Emellett az ülőmunkával, illetve a mozgásszegény életmóddal összefüggő prosztataproblémák enyhítésére lehetőleg be kell építened az életedbe valamilyen rendszeres testmozgást is.

Ezért járj szűrésre! 2

A prosztatagyulladás megkeserítheti a férfiak életét.

Ezért nagyon fontos
Nem lehet elégszer ismételni, hogy a rendszeres szűrés és a prosztatavizsgálat azért fontos, mert nemcsak az úgynevezett aszimptomatikus prosztatagyulladás, de a dülmirigy egyéb, például daganatos betegségei is akár hosszabb ideig tünetmentesek lehetnek. Éppen ezért nemcsak az idős, hanem a középkorú és a fiatalabb férfiaknak is érdemes lehet eljárniuk évente egyszer prosztataszűrésre, hiszen egy rövid fájdalmatlan vizsgálattal gondoskodhatnak a dülmirigy egészségének megőrzéséről.

Hirdetés

Prosztatagyulladás: tünetenyhítés ott, ahol a probléma van!

A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Webcím: www.proxelan.hu

Ezért járj szűrésre! 3Patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kövess minket a Facebook-on!