Aprócska, mindössze gesztenye méretű szerv a prosztata, mégis képes olyan kínokat okozni és félelmet kelteni még a megingathatatlannak gondolt férfiak körében is, melyeket senkinek sem kívánunk. A húgycsövet körülölelő mirigy feladata, hogy váladékot termeljen, mely a hímivarsejtekkel együtt alkotja az ondót.

Amíg csak ezt „csinálja”, addig észre sem vesszük a létezését, ám amikor a prosztata begyullad, akkor kezdődnek a problémák. Maga a gyulladás is fájdalommal jár a legtöbb esetben, ráadásul a duzzadt mirigy összenyomja a húgycsövet, így a vizelés nehezebbé, vagy akár lehetetlenné is válhat. Míg a bakteriális eredetű heveny prosztatagyulladás fő tünete a heves fájdalom és láz, addig a krónikus prosztatagyulladásnál már több panasz jelentkezhet, például tompa, de kellemetlen fájdalom az alhas és gáttájékon, továbbá az esetek 60-70 százalékban szexuális jellegű zavarok is kialakulnak, így merevedési zavar, ejakulációs nehézség vagy fájdalom.

Számos gyógynövény bír jótékony hatással a prosztatagyulladás ellen, ezért az alábbiakban bemutatjuk a természet öt válaszát a férfibajok eme változatára.

Tökmag

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 1

A lista talán legkönnyebben hozzáférhető eleme a tökmag: nincs olyan üzlet, ahol ne lehetne legalább pirított, sózott formában kapni. Habár a pucolása macerás, de így is tökéletes csemege lehet például tévénézés közben, és ráadásul egészséges is: élelmi rostokban, magnéziumban, káliumban és vitaminokban gazdag.

A férfiak számára szinte „csodaszer”, ugyanis a benne lévő delta-7 fitoszterin és a szelén antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, illetve az 5-alfa-reduktáz enzim gátlása révén csökkentheti a megnagyobbodott prosztata méretét.

Tömjénfa

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 2

A szappanvirágúak rendjébe, a balzsamfafélék családjába tartozó növénynemzetség képviselői közül ki kell emelni az indiai tömjénfát. Gyantájának gyulladáscsökkentő hatása már az ókor óta ismert Indiában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Az ún. boswellia-savak a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők közé tartoznak, és emellett izomlazító hatásuk is van.

Szalmagyopár

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 3

A fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül is az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség számunkra legérdekesebb faja a homoki szalmagyopár, mely Magyarországon is megtalálható, főként a Kisalföld területén és a Gödöllői-dombságban fordul elő. A 20-50 cm magas növénynek jellegzetes aranysárga virágai vannak, melyek majdnem gömbölyűek. A benne található izoarenol- és arenarin- komplexek többek között gyulladáscsökkentő hatásúak, ám csak csínján a nagy virágszedéssel, a növény ugyanis védett Magyarországon: egyetlen tő eszmei értéke 5000 forint.

Ázsiai gázló

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 4

Főleg Madagaszkáron és Délkelet-Ázsiában honos ez a kisméretű növény, mely könnyen felismerhető szétterülő, legyező alakú, fogazott szélű leveleiről, valamint egyszerű, fehéres ernyővirágzatáról. Burmában és Indonéziában saláták alapanyaga is az ázsiai gázló, melynek aziatikozid-tartalma csökkenti az ödémás tüneteket. Ez a prosztata esetében javítja a szövetek közti folyadékáramlást.

Teafa

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 5

A teafaolaj széles körben ismert gyógyszer, mely a cserjeszerű növények leveleiből nyerhető. Az aromás illóolaj fő alkotóeleme az antimikróbás hatású terpinén-4-ol, mely egyébként a szerecsendióban is megtalálható. Nem is véletlen, hogy a két növény illata hasonlít egymásra, első európai felfedezői pedig emiatt teát készítettek az ausztráliai mocsaras délkeleti partokon honos fák leveleiből.

Hirdetés

Prosztatagyulladás: tünetenyhítés ott, ahol a probléma van!

A Proxelan végbélkúp az egyetlen, klinikai vizsgálattal igazolt, helyi hatású készítmény prosztatagyulladásra, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszik a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül kapható a patikában, ezért könnyű hozzájutni, fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Webcím: www.proxelan.hu

5 gyógynövény, melyeknek hálásak lehetnek a férfiak 6Patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kövess minket a Facebook-on!