3 milliárd 30 millió forint – nagyjából ennyibe kerül a világ egyik legdrágább folyadéka, melyből kihívást jelent már egy felespohárnyit is összegyűjteni. A skorpióméregről van szó, de nem is akármelyikéről, hanem az izraeli sárgaskorpió mérgéről, mely a bolygó legveszélyesebb állatai közé tartozik.

Egy cseppje is halálos lehet a világ egyik legdrágább folyadékának 1

A 3-8 centis állat Észak-Amerikától kezdve a Közel-Keletig elég sok helyen megtalálható, ahol sivatagi körülmények uralkodnak, de a Szaharában, Kazahsztán keleti és India nyugati részén is otthonosan érzi magát. Emellett rengeteget tartanak fogságban is a mérge miatt, mely ugyan egy egészséges felnőttet nem feltétlenül öl meg, de gyerekeknél és időseknél ez az állítás már nem állja meg a helyét.

A skorpió mérgében olyan toxinok találhatóak, melyről kiderült, hogy betegségeket lehet kezelni, illetve gyógyítani vele. Az egyik összetevő például hatékonynak bizonyult az agytumorok kezelésekor, míg más komponensek a cukorbetegséget kezelték hatásosan. A kutatólaborok mindezek miatt vagyonokat fizetnek a méregért.

Egy cseppje is halálos lehet a világ egyik legdrágább folyadékának 2

Hozzájutni azonban nem is olyan könnyű, és persze ez is csak emeli az árakat. A feladat igencsak veszélyes, ugyanis a skorpiófejő gépet még nem találták ki, és kézzel kell lecsapolni az állatokat. Egy-egy példány egy fejés alkalmával 0,5-2 mg méreganyagot ad, azaz mindössze néhány cseppet. A skorpiót ezt követően leghamarabb csak 2-3 héttel lehet megfejni, ennyi idő kell a méreganyag újratermelődéséhez.