Japánban hagyománya van a különféle ételekhez köthető vásároknak és aukcióknak, ezeknek leghíresebb példái a szőlő- és a dinnyeárverések, ahol a világ legdrágább gyümölcseinek és zöldségeinek legkiválóbb példányai cserélnek gazdát.

Ilyen árverést rendez hagyományosan az év első napjain Tokió egyik híres halpiaca is, ahol idén egy 208 kilós tonhal lett a legdrágábban elkelt fogás. Laikus szemmel hatalmas összeget, 59,4 millió forintnyi jent fizettek a halért, ám ez mindössze tizede a szokásos összegeknek, a rekordtól pedig még jobban elmaradt: 2019-ben 912 millió forintnak megfelelő összeget adtak egy 278 kilós halért.

Milliókat fizettek az óriási tonhalakért a hagyományos vásáron 3

Az árak visszaesésért nem a minőség romlása, hanem a koronavírus-járvány a felelős. A tonhalak ugyanis az éttermek tányérjain végzik általában, ám a be- és lezárásokkal sokkal kisebb lett a kereslet, mint a korábbi esztendőkben. Emellett a járványügyi intézkedések sem tették lehetővé azt, hogy az árverést a szokásos formájában tartsák meg, rengeteg haldíler távol maradt az eseménytől.