A meteorit 0,5-2 kilogramm közötti lehetett, és több mint 50 ezer kilométer/órás sebességgel csapódott a Földnek – közölte hétfőn a Norsar szeizmológiai kutatóintézet.

Az égi objektum a január 5-re virradó éjszaka hullott a Földre egy Loten melletti mérőállomás közelében, Oslótól 120 kilométerre északra. Sokan a környéken erős robajt hallottak és éles fényt láttak felvillanni.

A becsapódást egy olyan területtől nem messze észlelték, ahol néhány nappal korábban komoly földcsuszamlás történt, ezért sokan attól tartottak, hogy újabb hegyoldal omlott le. A norvég meteoritfigyelő hálózat valószínűtlennek tartja, hogy az erdős és behavazott vidéken rábukkanjanak a meteoritra. A Norsar igazgatója, Anne Lycke szerint is óriási szerencse kellene ahhoz, hogy megtalálják.

Ha valaki mégis megtalálná az űrkőzetet, nem kizárt, hogy megfogán vele Isten lábát, hiszen ezek a meteoritdarabok nagyon sokat érhetnek. Néhány hónapja például egy indonéz férfi házába csapódott egy ilyen kő, amely 2,1 kg tömegű volt. Később kiderült, hogy az űr ezen darabja a szenes kondritok osztályába tartozik. Ezek olyan ritka meteoritok, melyek viszonylag nagy mennyiségű vizet és szerves vegyületeket tartalmaznak, a meteoritok csupán mintegy 5 százaléka ilyen.

A férfi élete azonban akkor fordult igazán nagyot, amikor megtudta, hogy kövéért grammonként általában negyedmillió forintot szoktak fizetni a kutatók, ő pedig nagyjából 2100 grammal rendelkezik. Ám ekkor már késő volt: a kőzetet mindössze 14 ezer dollárért (4,2 millió forintért) adta el egy amerikai kutatónak.