Nálunk már vége a téli ünnepkörnek, Oroszországban viszont csak most vannak a sűrűjében, épp szusszannak egyet karácsony után, és készülnek az újévi ünneplésre.

Ugyanis több millió ortodox katolikus ünnepli a karácsonyt Január 6-án és 7-én világszerte. A különbség a vallási naptárak eltérő alkalmazása adja, a pravoszláv egyház mind a mai napig a Julianus-naptár szerint ünnepel, nyugaton viszont a Gergely-naptár lett a mérvadó. 

Így az újév is tolódik, az ortodox vagy pravoszláv újév – orosz elnevezéssel “a régi újév” egy héttel későbbre, január 13-ra esik. Ekkor összegyűlik a család és a barátok, az emberek finom ételekkel, táncmulatsággal és tűzijátékkal ünnepelnek.

 Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 1

A hagyományos újévi menüben akadnak ismerős elemek, de vannak kifejezetten helyi specialitások. 

A fekete-vörös kaviár például szinte egyik asztalról sem hiányozhat, általában vajjal, zöld salátával és kenyérrel szolgálják fel. Szintén gyakori elem az orosz konyha nevezetes előétele az orosz hússaláta vagy Olivje saláta, ami gyakorlatilag a francia saláta keleti rokona, ebben viszont hús ( (fajd vagy fácán, fekete kaviár, rákfarok, borjúnyelv)  is előfordul.

Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 2

Nem hiányozhat a mandarin, a pezsgő, és az almával töltött kacsasült sem az asztalról, a vodka és a savanyú uborka pedig kötelező kellék, akárcsak a hétköznapokon.

 Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 3  Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 4Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 5Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 6Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 7Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 8Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 9Így néz ki az orosz ünnepi asztal újévkor 10