Időről időre fel-felbukkan az internet különböző bugyraiban egy gyönyörű zöld szigeten, egy hatalmas lejtő alján álló fehér színű épület, melyet a világ legmagányosabb házának is elkereszteltek. Az ingatlan valóban nem mindennapi, és azon a szigeten valóban az az egyetlen ember alkotta létesítmény.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

The Adventures Land (@theadventuresland) által megosztott bejegyzés

De hol is található ez? Elliðaey szigete Izland fő szigetétől alig 5 kilométerre található déli irányban, és már az 1930-as évek óta nincs állandó lakosa. A házikó, amely szintén lakatlan, mégis jó állapotban található a mai napig.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tenimic Real Estate GroupUK💎🇬🇧 (@tenimic) által megosztott bejegyzés

Az idők során több mendemonda is felmerült, mit is keres ott ez a ház, és hogyan maradt meg ilyen jó állapotban. Egyesek szerint egy vallási fanatikus, vagy egy zombiapokalipszistől félő gazdag ember építette, míg mások egy izlandi énekessel kötötték össze a helyet, miszerint megvette a szigetet.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FiebreViajera (@fiebreviajera) által megosztott bejegyzés

Az igazi történet ennél azonban sokkal egyszerűbb. A házat az 1950-es években egy vadásztársaság húzta fel, akiket az itt élő és fészkelő lundákvonzottak leginkább, mintsem a csodás környezet és a magány. A ház a mai napig főként a lundavadászok ideiglenes otthona, de nem túl komfortos: nincs például áram és csatornázás, vizet pedig egy csapadékot összegyűjtő rendszer szolgáltat. Van azonban szaunája, és némileg meglepő módon kerítése is, pedig itt aztán tényleg felesleges így megjelölni a telekhatárt.

A szigetre szervezett egynapos túrák keretében bárki ellátogathat, ám ott aludni nemigen lehet. Ennek az is az oka, hogy természetvédelmi területről van szó: a lundákon kívül egy viharmadár-populáció és több más madárfaj is itt fészkel.

Izlandon nem egyedülálló az egy sziget-egy épület koncepció. Ilyen az a világítótorony is, melyet még vízen sem lehet megközelíteni: