A közelmúltban még egy olyan videót osztottunk meg, amiben belülről látható az épület, elhagyva, szomorúan romos állapotban. Akkor már biztos volt, hogy bontásra kerül a VITUKI-torony, csak a pontos időpont és a módszer nem volt ismert.

Tegnap viszont megtörtént az esemény, a hatalmas épületet pillanatok alatt tették a földdel egyenlővé. 

A bontásra azért került sor, mert elindult a Budapesti Atlétikai Stadion építése, a projektben a VITUKI eddig ipari területenként ismert telepének és Duna-parti területének rehabilitációja, valamint a főváros számára egy új, nyitott sport- és rekreációs közpark valósul meg – közölte nemrég a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. beruházási ügynökség. 

A kivitelezési munka előkészítése során felmérték az 1976-ban épült VITUKI toronyházának állapotát is. A megvalósíthatósági tanulmány vizsgálta a Mühlbacher István (Iparterv) tervezte toronyház szerkezetét, állékonyságát, valamint későbbi lehetséges funkcióját, és megállapította, hogy a torony jelenlegi állapotában tovább nem hasznosítható, így műszaki-gazdasági okokból szükségessé vált annak bontása.

A VITUKI-tornyot 1976-ban, Mühlbacher István (1917-1978) Ybl-díjas építész és Dr. Ivits Iván statikus tervező 1970-ben készült tervei alapján építették meg a mai Rákóczi híd pesti hídfőjének közelében. Az épület 57 méteres magasságával nem tartozik a legmagasabb hazai toronyházak közzé, de mindenképp kiemelkedő eleme a helyi látképnek.