Puerto Rico erdeiben rejtőzik az űrkutatás egyik gigantikus kutatóközpontja, az Arecibo Obszervatórium. A helyszínt 1963. november elsején adták át a kutatóknak. 9,7 millió dollárból építették fel, és ekkor ez volt a legnagyobb ilyen szerkezet. 

Szférikus antennájának átmérője 305 méter volt, a mozgatható vevőkészülék pedig úgy lebegett felette óriási drótkötelekkel kifeszítve, mint parittyában a kavics. A számok nehezen írják le a helyszín gigászi mivoltát, az antennatányért 40 000 összekapcsolt, perforált alumíniumlemez borította, ezek fókuszálták a bejövő rádiójeleket a fölötte elhelyezett mozgatható vevőegység felé. 

Összeroskadt a világ egyik legnagyobb obszervatóriuma 1

Ezek a fotók 2014-ben készültek, a rádióteleszkóp tányérján már akkor voltak hiányos elemek

Összeroskadt a világ egyik legnagyobb obszervatóriuma 2

Ez a felfüggesztett platform zuhant 120 méterről a mélybe

Az egyre rosszabb állapotú központot az utóbbi években hurrikánok, trópusi viharok tépázták, a szakértők pedig aggódva jelentették a helyzet romlását. Idén augusztusban bekövetkezett az első, komoly baleset,  a 900 tonnás vevőegységet tartó egyik főkábel elszakadt, aminek következtében egy 30 méteres lyuk keletkezett az antennatányéron.

Összeroskadt a világ egyik legnagyobb obszervatóriuma 3

A tartókábel egy demonstrációs darabja, összesen 6,7 kilométer ilyen kábelt használtak, maga a kivágott minta 30 kilogramm tömegű

Novemberben újabb kábel pattant el, ekkor döntöttek a végleges, tervezett leszerelésről, amire már nem kerülhet sor, a 900 tonnás elem ugyanis 2020. december 1-jén, helyi idő szerint reggel 7 óra környékén magától zuhant a 120 méteres mélységbe.

A balesetben szerencsére senki sem sérült meg, a Twitteren megosztott képen jól látni, hogy ma már nincs a megszokott helyén a központi platform, a tartóoszlopok kábelek nélkül állnak a dzsungelben.