Átlagemberként már a több százezer forintért mért, limitált szériás konyakok, ritka borok is a felfoghatatlan kategóriába tartoznak. Pedig ezek a tételek messze vannak a legdrágább alkoholos italoktól. 

Nagyon messze.

Olyannyira, hogy a rekorder 2010-es Tequila Ley .925 inkább már vagyontárgy, egy messzire ordító státuszszimbólum, semmint ritka, nemes ital. Ugyanis a kék agávé nedvéből készül, három-, hat-, kilencéves tölgyfahordóban érlelt tequilák keveréke még a befektetett szaktudást, munkát elismerve sem tud a több százmilliós árszintre felemelkedni.

Majdnem egymilliárdot fizettek egy üveg tequiláért 1

Ehhez egy megfelelően ritka, és drága üveg kell, amit Mexikóban össze is hoztak az ital tiszteletére. A “Ley del Diamante” névre keresztelt 3,7 kilogrammos palack alapja nagy tisztaságú platina, valamint fehérarany, amire 4100 gyémánt került . A kivitelezésen 17 mexikói művész dolgozott 10 hónapon keresztül, és a rárakott ékszereknek köszönhetően 8 kilogramm lett a végső tömeg. 

Ezért a palackért adtak 3,5 millió dollárt, vagyis akkori árfolyamon körülbelül 900  millió forintot. Nem csoda, hogy a fellelt rendezvényre, ahol megbontottak egy ilyen palackot, 7,5 millió forint volt a beugró.