Egyesek jobban, míg mások kevésbé bírják a hagymaszeletelést: az aprítás közben felszabaduló illóolajok csípik a szemet és marják az orrnyálkahártyát, melyek ellen mindenki próbál különféle praktikákat bevetni. Néhány módszer valóban hatásos, ám egyik sem tökéletes, előbb-utóbb mindenkit megsirat a réteges zöldség a konyhában.

Könnyen lehet azonban, hogy ez nem lesz így sokáig. Egy német vegyipari cég, a BASF amerikai részlege előrukkolt ugyanis a Sunions fantázianevű hagymával, mely állítólag nem csal elő könnyeket, miközben vele dolgozunk. Az angol nap és hagyma szavak összekeverésével elnevezett zöldség ötlete még 35 évvel ezelőttről származik: édes, kellemes ízű hagymát szerettek volna árusítani az embereknek a téli hónapokban is, amikor nincs friss áru, csak a raktárban tárolt, a meleg miatt igen csípős készletek.

Végül hosszas munka után sikerült ezt megvalósítaniuk, mindezt mesterséges genetikai módosítás nélkül. Emiatt is tartott olyan sokáig a munka: alapos válogatások után a BASF emberei mindig a legkevésbé csípős hagymákat tartották meg, illetve keresztezték egymással. Az új nemesített növények ráadásul a raktárakban még édesebbé válnak a tél folyamán, ugyanis a glükózt lebontó piruvát szintje visszaesik, míg más hagymáknál ez éppen megnő.

A napról napra gyakorlatilag édesebbé váló hagymákat a kutatócsoport szerint csak akkor árulják kereskedelmi forgalomban, ha majd elnyeri a megfelelő ízt. Ezt a Suinons szigorúan ellenőrzi a saját ízprotokollját követve. Egyelőre azonban még nem tudni, hogy az 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) projekt végtermékét mikor fogyaszthatjuk.