A ritka LEGO szettek, az eredeti Ezeréves Sólyom, az Eiffel-torony ára akár a milliós nagyságrendet is megközelítheti. Gyűjtői darabok ezek, ám van egy apró, egyszerű darab, ami nem köthető semmilyen popkulturális ikonhoz sem, mégis vagyonokat ér. Ez a szimpla, 2×4-es bügykös LEGO kocka 14 karátos aranyból készült, tömege 25,65 gramm.

A kockát valamikor 1979 és 1981 között a kiválasztott üzleti partnereknek és a 25 éve a hohenwestedti gyárban dolgozó alkalmazottaknak ajándékozták. Így értékét nem a más céghez kötődés adja, hanem az, hogy a LEGO-történelem része. 

Ez az apró, egyszerű kocka a világ legdrágább Legója 1

2012-ben a LEGO készletek értékesítésével foglalkozó Brick Envy birtokába került egy ilyen arany relikvia. A bolt azonnal piacra dobta a rendkívüli darabot, amihez saját, régi LEGO logó díszítésű díszdobozát is mellékelték. Sokáig nem kellett árulniuk, valaki gyorsan lecsapott rá, és kifizetett érte 4,4 millió forintot.

Ez az apró, egyszerű kocka a világ legdrágább Legója 2

Idén augusztusban Németországban került elő egy másik arany építőelem (állítólag mindössze tíz darab készült). Ezt a jutalmazott fia bocsátotta licitre, a leírás alapján édesapja fejlesztői munkájának elismeréseképpen kapta az arany LEGO-t 1971 decemberében. 

Ennek a darabnak is hamar új gazdája lett, de ezúttal 5,4 millió forintot (15 000 eurót) fizettek érte.

Ez az apró, egyszerű kocka a világ legdrágább Legója 3