Habár A Sith-ek bosszúja nem tartozik a klasszikus Csillagok háborúja-filmek közé, mégis a Star Wars-saga gerincét alkotó kilenc epizód egyik legemlékezetesebb harci jelenete ebben az alkotásban található: ekkor küzd meg egymással a már a sötét oldal felé fordult Anakin Skywalker és mestere, Obi-Wan Kenobi egymással.

A párbaj során a Jedi mester felülkerekedett Darth Vaderen, aki a Mustafar bolygón elszenvedett sérülései miatt kényszerült élete végéig fekete öltözetbe. A Star Wars-rajongók talán sohasem gondolták, hogy hozzáférhetnek Obi-Wan ikonikus fegyveréhez, ám most lehetőség nyílt erre.

December 2-án ugyanis új gazdára talál az a fénykard, melynek köszönhetően Darth Vader elveszítette lábait. A filmes kelléket a film producerei annak idején az akciójelenetekért felelős koordinátornak és tapasztalt kardforgatónak, Nick Gillardnak adták. A főként alumíniumból készült fegyver néhány karcolástól eltekintve remek állapotban maradt a mai napig. A 28 centis eszközért cikkünk megjelenésének idején a Prop Store online árverésén pedig valaki már 75 ezer fontot (30,2 millió forintot) kínált. A becslések szerint a leütési ár azonban elérheti a 120 ezer fontot (48,4 millió forintot) is.

A Star Wars-kánon szerint ez a fegyver volt Obi-Wan harmadik és egyben utolsó fénykardja, melyet Jedi mesterré válásakor készített. Később a mester fegyverének dizájnja inspirálta a második tanítvány, Luke Skywalker második, zöld fényű kardjának kinézetét is.

Természetesen a vevő nem kaszabolhatja majd a filmes eszközzel környezetét, hiszen nem igazi fegyverről van szó. Fénykard eddig csak egyetlen darab készült, mely hasonló módon működik, mint a Star Warsban látottak.