Az automatizálás persze igen tág fogalom. A robotoktól a folyamatokig igen sok területre vonatkoztatható. A raktárak működésének automatizálása mindenképpen olyan átalakulás, ami a hatékonyság egy sokkal magasabb szintjét ígéri.

Az elmúlt évek technikai fejlődéséből világosan kirajzolódik néhány trend, láthatóvá válik, hogyan támogatja az automatizáció a raktárak hatékonyságát, a nagyobb pontosságot és az eddiginél is nagyobb biztonságot.

Raktárautomatizálás

Önvezető automata targoncák világa már nem is a jövő, hanem a jelen, hiszen egyre több ilyen gép dolgozik a raktárakban. Ezen gépek előnye nem feltétlenül a bérköltségek csökkentése, hanem a munkaerő átcsoportosítása, a folyamatok optimalizálása, melyekkel egyértelműen jobb eredmény érhető el. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a 3 műszakban dolgoztatható robotok beszerzési költsége átlagosan 13 hónap alatt megtérül. 

Új trendek a raktárautomatizálásban (x) 1

AGV és AMR
Az AGV-k (automated guided vehicle), vagyis az önvezető targoncák már évek óta eredményesen működnek a raktárakban. Ezek a gépek kitűnően ellátják az állandó, ismétlődő rutinfeladatokat.

Míg az AGV-k egy bizonyos munkát végző “betanított robotmunkások”, az AMR-ek (autonomous mobile robots) jóval önállóbbak és komplex feladatsorokra is betaníthatók.  Működésükhöz az AMR-ek nem igényelnek vezetősínt, vagy lézervezérlést, mivel saját navigációs rendszerükkel képesek tájékozódni. Bár egyesek hajlamosak a kétféle automatikus rendszer szembeállítására, a kettő inkább kiegészíti egymást:  miközben az AGV-k elvégzik az ismétlődő munkafázisokat, az AMR-ek összekötik, kiegészítik azokat.

A felhőalapú informatika óriási segítséget jelent a raktárak kezelésében is.
Kifejezetten a raktármenedzsmentre szakosodott felhős szolgáltatások használatával a raktárak mentesülnek a helyben telepített informatika beszerzésének és üzemeltetésének feladatai és költségei alól.  A felhőalapú WMS (raktármenedzsment rendszer) számos előnyt biztosít, mint például központi hozzáférést az adatokhoz, 

a raktárkészlet precízebb kontrollját, valamint egyszerű integrációt más rendszerekkel, szoftverekkel.

A raktárautomatizálás előnyei

Az automatizálás számos előnyt kínál a raktárak számára, segít alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez és tartani a versenyt a konkurenciával. A raktárautomatizálás azonnali, jól mérhető hatása a manuális hibák meredek csökkenése. Mivel minden hibás teljesítés komoly veszteséggel jár, ezek radikális csökkenése komoly eredmény.

A raktárautomatizálás csökkenti a gyalogosok és a gépek forgalmát az egész raktár területén. Ha változatlan útvonalakon csökken a forgalom, értelemszerűen csökken a balesetveszély is. 

 

A raktárak számára egyértelműen az  automatizálás az előrelépés útja. Bár sokak számára még inkább a sci-fi világába tartoznak az önállóan dolgozó AGV-k és AMR-ek, valójában már sok raktár áll át az új módszerekre. Az ő tapasztalatuk kiválóan visszaigazolja, hogy az automatizálásba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés.

Mindegy, hogy új rendszer építéséről vagy a már meglévő rendszer modernizálásáról, bővítéséről van szó – a Jungheinrich sokéves intralogisztikai tapasztalatával már számos, kis-, közép- és nagyvállalatnak segítette világszerte folyamataik automatizálását és fővállalkozóként végigkísérte őket a teljes projekt folyamán.