Nagyot változott rövid idő alatt a 33 éves koporsókészítő, Josua Hutagalung élete. Az Indonézia észak-szumátrai részén élő férfi házába még augusztusban csapódott egy meteorit, mely át is szakította a tetőt, ám sok kárt így sem okozott.

A nehéz kő akkora lendülettel érkezett, hogy 15 centiméter mélyen a földbe fúródott. Hutagalung később aztán kiásta a méretes, 2,1 kg tömegű sziklát. “Amikor megemeltem, a kő még mindig meleg volt. Olyan hangos volt, hogy a ház egyes részei is beleremegtek” – mondta a férfi, aki nem is gondolta, mekkora szerencse érte őt.

Egy csapásra gazdaggá tette a becsapódó meteor a férfit 1

Kiderült ugyanis, hogy az űr egy darabja a szenes kondritok osztályába tartozik. Ezek olyan meteoritok, melyek viszonylag nagy mennyiségű vizet és szerves vegyületeket is tartalmaznak, ám igen ritkák, ugyanis a meteoritok csak mintegy 5 százaléka szenes kondrit. A férfi élete akkor fordult azonban igazán nagyot, amikor megtudta, hogy kövéért grammonként általában negyedmillió forintot szoktak fizetni a kutatók, ő pedig nagyjából 2100 grammal rendelkezik.

Ám ekkor már késő volt: a kőzetet mindössze 14 ezer dollárért (4,2 millió forintért) adta el egy amerikai kutatónak. “Ha ez igaz, akkor hazudtak nekem, és nagyon csalódott vagyok” – nyilatkozta a férfi. “A 200 millió rúpiát arra költöttem, hogy a családomnak és árváknak segítsek, hozzájárultam egy templom építéséhez és megjavíttattam a szüleim sírját.”

Hutagalung elmondta, hogy a meteoritból nála maradt részt megosztotta a családtagjaival, és akármilyen értékes is, nem szándékozik eladni.