A Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480-1524) Bűnbánó Magdolna című festményét az Artcurial francia aukciósház árverezte el.

A 65×50 centiméteres, fatáblára festett kép alkotóját és értékét eddigi tulajdonosa korábban nem is ismerte. A 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal Leonardo legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának, Salainak a műve.

A körülbelül 1515 és 1520 között festett táblakép jó állapotban maradt fenn, művészettörténészek azzal számoltak, hogy a párizsi árverésen 100-150 ezer euró (36,6-55 millió forint) között lesz a leütési ár. Az aukción heves licitálás folyt telefonon, végül adókkal, jutalékokkal együtt 1,745 millió euróért kelt el a festmény.

Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe, és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját. Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel.

Caprottitól négy vagy öt saját alkotás maradt fenn, köztük a Megváltó Krisztus, amely egy milánói múzeumban, a Pinacoteca Ambrosianában található, a többi magántulajdonban van.