Gondoltad volna, hogy néhány régi órából, kameraalkatrészből, illetve orvosi felszerelésből művészi értékű tárgyakat is lehet alkotni? Szűcsy Péter éppen ezt csinálja: a kreatív férfi több különféle típusú alkotást létrehozott már, ám bennünket steampunk fémpókja fogott meg.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Peter Szucsy (@peterszucsy) által megosztott bejegyzés

Mi az a steampunk?

A stílus az 1980-as évek végétől jelent meg, a legkülönbözőbb művészeti formáktól kezdve a mindennapi tárgykultúrában és formatervezésben is egyaránt megmutatkozik. Ilyen stílusban készült például a Van Helsing vagy Az Álmosvölgy legendája című filmje is.

Lenyűgöző vaspókokat épít egy magyar művész 1

Egy fegyver a Van Helsingből, rengeteg steampunk stíluselemmel

A steampunk stílus jellemző díszítőelemei a gyakran óarany színű fogaskerekek, a kulcsok, az óraműves alkatrészek, a fém- és faanyagok, melyek kinézetükkel a 18-19. századot kívánják felidézni, miközben ezeket modern eszközökön találjuk meg.

Péter eleinte a virtuális térben bontakoztatta ki kreativitását, különféle szörnyeket és egyéb teremtményeket álmodva videojátékokhoz. Később állt át a kézzel fogható dolgok alkotására, melyekhez a budapesti bolhapiacokon szerzi be az alapanyagokat. “Néhány évvel ezelőtt úgy éreztem, itt az ideje valami mást csinálni. Otthagytam hát a számítógépet, és életre keltettem számos ötletemet” – írja a férfi weboldalán.

A pókok – vagy éppenséggel rákok – alkatrészeit nem egyszerű beszerezni, ám a begyűjtött eszközök sem feltétlenül felhasználhatók. Na nem azért, mert nem jó minőségűek: olyan régi kütyük szétszedéséhez hozzá sem kezd, melyek akár múzeumi értékűek lehetnek.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Peter Szucsy (@peterszucsy) által megosztott bejegyzés

A férfi alkotásait meg is lehet vásárolni: a pókok egyelőre nem eladóak, ám igényes faliórájához 36 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni.

Lenyűgöző vaspókokat épít egy magyar művész 2