Mint minden nagyváros, így Varsó is folyamatosan küzd a levegőszennyezés problémájával. A lengyel főváros helyzetén a cipőiről ismert Converse igyekezett javítani egy olyan falrajzzal, mely tisztítja a levegőt.

A színes, virágmintás alkotás annyi káros anyagtól szabadítja meg környezetét, amire 780 fa lenne csak képes. Mindez egy különleges, fényre reagáló festéknek köszönhető, melyben titán-dioxid is található. Ez az anyag megköti az autók kipufogójából, a gyárkéményekből és az erőművektől távozó nitrogén-oxidokat. A károsanyagok aztán a nap fényének segítségével lebomlanak, és nem marad más vissza, csak víz, némi szén-dioxid és a műtrágyaként is használatos kalcium-nitrát – utóbbit egy eső könnyedén lemossa az épület faláról.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Maciek Polak (@maciek_polak) által megosztott bejegyzés

A cipőgyártó City Forest nevű projektjének keretében elsősorban olyan helyeken alkalmazzák ezt a megoldást, ahol valamilyen oknál fogva nem megoldható a faültetés. Varsó a világ harmadik olyan városa, melyben hasonló falfestmény található. Bangkokban és Belgrádban már egy ideje így is tisztul a levegő, a közeljövőben pedig közel egy tucatnyi világváros tűzfalára kerül egy-egy légtisztító alkotás – sajnos Budapest nincs köztük.