A világot tekintve csak a 13. legmagasabb lesz, Európában azonban nem lesz nagyobb felhőkarcoló a Szentpéterváron épülő Lahta Centernél. A 462 méteresre tervezett torony elnyerte az év felhőkarcolójának járó díjat, melyet egy ingatlan-adatkezelő német cég már évek óta kioszt.

Az épület nevét Szentpétervár külvárosáról, Lahtáról kapta, itt tör a magasba 20 ezer ember munkájának gyümölcse. Homlokzatán nem kevesebb mint 16 505 darab üvegtábla kap helyet, így biztosan lesz majd munkája a környék ipari alpinistáinak. A torony távolról nézve egy fúrófejre hasonlít, öt szárnnyal, melyek közel 90 fokot fordulnak a talajszinttől nézve az épület tetejéig.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 1

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 2

Belsejében főként irodák kapnak helyet, de étterem és természetesen kilátó is lesz a Lahta Center tetején, a 87. emeleten.

Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 3Európa legmagasabb épülete lett az év felhőkarcolója 4

Az épület korábban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is, az építés során a legtöbb egyszerre leöntött beton kategóriájában: 19 624 köbméterével több mint 3000 köbméterrel előzte meg az addigi csúcstartó amerikai Wilshire Grand Centert, ám 2019 januárjában egy indiai gát építésekor megfosztották ettől a csúcstól.