Egy korábban soha nem tapasztalt probléma fenyegeti a precizitásáról is ismert japán vasúti közlekedést, mégpedig a vezeték nélküli fülhallgatók. Az utóbbi években széles körben elterjedő eszközök használatával kapcsolatban a vasúttársaságoknak is lépniük kellett, folyamatosan felhívják az utasok figyelmét, hogy körültekintően használják őket.

A problémát nem feltétlenül az jelenti, hogy nem hallják tőle, ha közeleg a Sinkanszen, hanem az, ha beejtik az apró eszközöket a sínek közé. Ilyenkor ezeket a karbantartók igyekeznek kiszedni, ám már belefáradtak a nem túl egyszerű feladatba: július és szeptember között a Tokiót övező 78 vasútállomásról összesen 950 esetet jelentettek, az összes sínek közé ejtett tárgy negyedét tették ki a vezeték nélküli fülhallgatók.

A Panasonic azonban a vasutasok segítségére sietett: eddig egy hagyományos csipesz segítségével próbálták kiemelni az aprócska kütyüket, ám ezzel nem mindig lehet hozzáférni a sokszor kavicsok közé szoruló fülhallgatókhoz. Mostantól azonban egy speciális porszívószerű célszerszámot használhatnak erre a célra, melyet már sikeresen teszteltek is.

Fura kütyüvel bővült a japán vasutasok arzenálja 1

Balra a régi, csipeszes szedés, jobbra már a Panasonic porszívós megoldása