A pár egy árverésen 400 ezer fontot (160 millió forintot) kapott a Csillagok háborúja-babákért és -űrhajókért.

A közép-angliai Stourbridge-ben élő házaspár nem tudta, hogy milyen kincs hullott az ölébe, amikor kibontotta a szomszéd által számukra a garázsban hagyott zsákokat. A fiuk azonban nyomban felhívott egy árverési házat, amely le is csapott a több évtized alatt felhalmozott, még eredeti csomagolással is megtartott Star Wars-relikviákra.

“A tárolás miatt sok tárgy kissé nyirkos volt, de ennek ellenére is ez volt a legjobb Star Wars-gyűjtemény, amelyet valaha láttam” – mondta Chris Aston, az Aston’s aukciósház vezetője. Hozzátette, hogy a világ minden tájáról voltak érdeklődők, úgyhogy biztos volt benne, hogy jó árat kapnak a gyűjteményért.

Különösen értékesnek bizonyult a birodalom flottájának egy parancsnoki figurája, két ismert példány közül az egyik, eredeti csomagolásban, 32 500 fontért (13 millió forintért) kelt el.

A szintén saját csomagolásában eltett jawa-figura – tíz létező ismert darabból az egyik – 27 280 fontot (11 millió forintot) ért egy vásárlónak.

A Jedi visszatér nyolc figurából álló szettje a nyolcvanas években egyenként 1,59 fontba (640 forintba) került, most azonban 1400 fontért (558 ezer forintért) kelt el.

A Star Wars-relikviák általában jó üzletnek bizonyulnak az árveréseken. 2015-ben egy Luke Skywalker-baba, amely 1978-ban gyerekjátékként került piacra, 25 ezer dollárért (7,6 millió forintért) kelt el a Sotheby’s és az eBay által szervezett árverésen.