Évek, sőt évtizedek óta azzal riogatják az embereket, hogy a folyamatosan fejlődő robotok elveszik az emberek munkáját. A gépek ugyanis olcsóbban, pontosabban és gyorsabban dolgoznak, mint mi, akik így bevétel nélkül maradunk, az utcára kerülünk, és egyébként is minden rossz megtörténik velünk.

Nem állítjuk, hogy ez a folyamat nem zajlik – elég csak néhány napot visszatekinteni, és megnézni, mi mindenre képes a Boston Dynamics csodakutyája – , de a világszerte 2,2 millió embert foglalkoztató Walmart most technológiailag visszafelé lépett egyet azzal, hogy megválnak összes áruházi robotjuktól.

A világ legnagyobb szupermarketláncában tevékenykedő gépek feladata a sorok ellenőrzése, illetve rendezése volt, ám kiderült, hogy a 180 centi magas fehér robotok lassúak, és a hús-vér dolgozók jobb – és főleg gyorsabb – munkát végeznek. Ez azért is kínos, mert az utóbbi öt évben 4700 amerikai üzletükből 1000-et már gépesítettek. Elbocsátásukhoz az is hozzájárult John Furner, a cég vezérigazgatója szerint, hogy a robotok olykor elijesztették az üzletből a vásárlókat.

Kirúgja robotdolgozóit a népszerű üzletlánc 2

A Bossa Nova Robotics által gyártott berendezések helyére embereket vesz majd fel a Walmart, de elmondásuk szerint a jövőben is kísérleteznek majd a nem emberi munkaerő alkalmazásával. A robotokat készítő cég eléggé rosszul járt a döntéssel, ugyanis emiatt meg kell válniuk munkatársaik közel felétől.