Sanghaj terjeszkedik, gombamód szaporodnak a modern üvegpaloták, a régi épületek pedig útban vannak. Erre kézenfekvő megoldás a robbantás és a bontás, de egy 1935-ben épült általános iskola esetén másképp döntöttek a kínai mérnökök. 

Annyira értékesnek tekintették az intézményt, hogy inkább a költöztetést választották. Bár az épületek áthelyezését jellemzően síneken való csúsztatással vagy guruló platókon szállítva oldják meg, az iskola esetében más módszert kellett alkalmazni az épület szabálytalan formája miatt.

200 helyen támasztották alá, illetve emelték meg az épületet, és egyszerű emelők helyett lépésre is alkalmas hidraulikus eszközöket alkalmaztak. Összesen 65 métert sétált ezeken a robotlábakon az iskola, az egész művelet mindössze 18 napig tartott. 

Kiemelkedő teljesítmény, de nem egyedülálló. 2012-ben Svájcban vittek arrébb egy műemléknek számító, 6200 tonnás ipari csarnokot. Az akkor 122 éves épületet 60 méterrel raktár arrébb, de lábak helyett síneket használtak a svájciak, és 19 óra alatt érték el a célállomást.

Már a 6200 tonna is nehezen felfogható tömeg, de meg sem közelíti az igazi rekordert, amit megint csak a kínaiak adtak a világnak. A Kuanghszi tartományban található Fu Gang Hotelt 2004-ben parkolták el eredeti helyétől 36 méterre.

Ez a művelet 11 napig tartott, és máig ez a legnagyobb tömegű, megmozdított épület a maga 15 140 tonnájával.

Szó szerint elsétált egy hatalmas épület Kínában 1