Egyre többen közlekednek napi szinten két keréken a nagyvárosokban, és a jövőben remélhetőleg csak erősödni fog ez a tendencia. Ahogy növekszik a piac, úgy jönnek az egyre érdekesebb megoldások, termékek is, a Münchenben és Berlinben működő,  Werteloberfell nevű dizájncég például már az okossisakok területén dolgoz ki ötleteket.

Az egyszerűen csak ESUB Tracks Helmet névre keresztelt XXI. századi sisak érzékeli, ha gyorsan közeledő autó van a hátunk mögött, és a beépített rezgéssel jelző modullal figyelmezteti a kerékpárost a veszélyre. Ez igencsak hasznos funkció, de nem az egyetlen. A hátul található LED fénycsík például irányjelzőként is használható, a sisakban ugyanis lesz egy beszédfelismerő elektronika, ami a beépített mikrofon segítségével értelmezni tudja majd a kiadott “kanyarodási parancsokat.”

A jövő bringás sisakja szól, ha el akarnak gázolni 1

Kényelmi funkcióként a csontrezgetéses hangszórók szolgálnak. Ezekkel úgy tudunk zenét, vagy bármi mást hallgatni okostelefonunkról, vagy bármilyen Bluetooth-képes eszközről, hogy közben nem takarjuk el fülünket, tehát a környezet fontos hangjai is eljutnak az agyunkig.

Ezek a rendszerek természetesen akkumulátorról üzemelnek, de várhatóan nem kell minden nap töltőre dugni a sisakot, felületére ugyanis nyomtatható napelemek kerülnek, amelyek állandóan töltik az akkumulátort. 

A jövő bringás sisakja szól, ha el akarnak gázolni 2

Ami pedig tényleg teljessé teszi a jövőbeli hangulatot, az az önbeálló rögzítőpánt. Ezt elektromos motor húzza a megfelelő feszességre, akárcsak a Vissza a jövőbe ikonikus Nike cipőjének fűzőit. Hogy lesz-e belőle végleges termék, és mennyiért, az még a jövő homályába vész.