Leginkább egy megnyúzott Terminátorra hasonlít a Disney Research által készített robot, melynek legnagyobb tudása, hogy teljesen élethűen reagál a hozzá közel kerülő emberekre. A Gaze nevű robotot a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari vállalata az Illinois-i Egyetem és a Kaliforniai Tudományegyetem szakembereivel közösen alkotta meg.

Az emberszerű gép tökéletesen hozza az emberi fejmozdulatokat, melyeket mindenki a tudta nélkül csinál például beszélgetés közben. Még a szemhéja is mozog a másokkal folytatott interakció alatt, és itt nem csak a pislogás imitálására kell gondolni. Mindezt egy, a robot mellkasi részére telepített szenzornak köszönheti, mely figyelmezteti a fejhez kapcsolt számítógépet, hogyan is viselkedjen.

Mindettől az egész robot sokkal emberibb lett, mimikai tudása meghaladja a legtöbb robotét. Mindez még élethűbbé válik majd, ha bőr is kerül az egyelőre csupasz arcra.

a videó a hirdetés után indul

De mire kell a Disney-nek egy ilyen robot? A válasz egyszerű: az emberek szórakoztatására. A cég folyamatosan dolgozik azon, hogy a világszerte megtalálható vidámparkjaikban még élethűbbek legyenek a látványosságok. Egy ilyen robot, mely így forgatja szemeit, akár jelenlegi formájában is ijesztő tud lenni egy kísértetkastélyban – persze ennél biztosan többet kaphatunk majd némi fejlesztés után.