A háborúk során nem minden a létszámbeli fölény vagy a fejlettebb fegyverek megléte, egy jól kidolgozott taktika nélkül semmit nem ér az egész. A második világégés során sem volt ez másképp, amikor az Egyesült Államok hadserege valami olyat talált ki, melyet évtizedekig elhallgattak.

1944-ben a szövetségesek harapófogóba fogták a Harmadik Birodalmat, mely ugyan küzdött, de nem tudott ellenállni a támadásnak. Míg keletről a szovjet csapatok kezdték visszaszorítani a nácikat, addig nyugat felől főként amerikai és brit, majd a francia csapatok kerekedtek felül Adolf Hitler emberein. Végtelen erőforrása azonban senkinek sem volt, ezért is született meg a Szellemhadsereg.

Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 1

A Szellemhadsereg jelvénye

Az 1100 emberes egység főként amerikai művészi iskolák diákjaiból, illetve reklámügynökségek embereiből állt. Feladatuk a valódi hadsereg eljátszása volt, egyfajta utazó roadshow-ként haladtak előre Berlin felé: eszköztáruk ballonokból álló felfújható tankok és más harci járművekből és óriási hangfalakból állt, de kamu rádiózással is operáltak.

Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 2

Épülő álcatank a második el-alameini csatában

A csapat többször is közel került a frontvonalhoz több mint húsz bevetésük során, melyek során többször is átejtették a németeket. A projektet, melyhez az alapötletet a második el-alameini csata Bertram-hadművelete adta, egészen 1996-ig nem hozták nyilvánosságra. Néhány éve remek dokumentumfilmet készítettek erről, melyben megszólaltak azok a művészek, akik rendületlenül fújták a lufitankokat.

A megtévesztés eme formáját még a mai napig alkalmazzák a hadseregek világszerte. Az alábbiakban az orosz felfújható arzenál tagjai láthatóak, melyeket a Maskirovka nevű megtévesztésért felelős részleg kezel.

Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 3

747852 20.06.2008 Надувной макет танка, который появится на вооружении российской армии. НПП “Русбал”

Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 4Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 5Titkos lufikkal is harcoltak a második világháborúban 6