Az isztambuli fagylaltárusok világhírnévre tettek szert a netes videóknak köszönhetően. Mert ahogy ők a fagyit adják, azt elmesélni nem lehet, ezt testközelből kell látni. Persze akkor a legeredetibb az élmény, ha mi állunk a tölcsér másik végén, és próbálunk túljárni a dörzsölt török Bagaméri eszén. (Nem fog sikerülni)

Ez a jellegzetes helyi hűsítő nem hasonlít az nálunk ismert olaszos fagylaltokhoz. A maraş dondurmag nevű édesség Kahramanmaraş településéről származik, az árusok is a helyi népviseletbe öltözve dolgoznak, ezért van kackiás bajszuk és tradicionális, díszes mellényük.

 A fagylaltot 150 éves hagyomány alapján javarészt kecsketejből készítik, különlegessége a hozzáadott salep és masztixgyanta. A kosbor növény gumójából nyert salepnek köszönhetően a fagylalt jellegzetesen nyúlóssá válik, és nehezen olvad, így lehet vele percekig szórakozni még eladás előtt. Textúrája miatt nem csak tölcsérben szolgálható fel, hanem tányéron is, ahol késsel, villával lehet fogyasztani.

Ennek a stílusnak is akadnak vadhajtásai, van árus, aki zenés, táncos előadássá gyurmázta a sima szívatást, és egész sokan nézik már videóit a Youtube csatornáján.